Pionieren: nieuw economiesysteem

‘Landen met een hoge welvaart moeten stoppen met het nastreven van economisch groeien. Groei is goed tot een bepaald niveau, daarboven wordt het schadelijk’ Waarom is een Welzijnseconomie een beter alternatief? ‘Omdat het daarin gaat om sociale rechtvaardigheid op een…

Holistische zorg in de Noordoostpolder

Holisme komt van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘geheel’ betekent. De holistische theorie is een visie op het leven die de mens als geheel beschouwt. Lichaam, geest, gevoelens, gedachten en verlangens: alles is één.

Het verschil tussen vulling en voeding

Als we het dieet van onze prehistorische voorouders vergelijken met dat van wat de gemiddelde mens in de Westerse samenleving eet, kunnen we concluderen dat daar enorm grote verschillen in zitten. De voeding van onze voorouders bestond uit groenten, fruit,…

Moestuinieren in de Noordoostpolder

Wat is er nu lekkerder dan groenten en fruit rechtstreeks van het land? Met smaak, vers en dan bij voorkeur ook duurzaam geproduceerd en zonder bestrijdingsmiddelen. In de Noordoostpolder hebben we het geluk met mooie boerderijwinkels, maar wat zou je…

Bouwbiologie

‘Duurzaamheid betekent het optimaliseren van een fout systeem.’ Eén van de opvallende uitspraken van architect Thomas Rau die vraagt om toelichting.

Eetbare wilde planten uit de natuur!

Contact maken met de natuur wordt genoemd als meest gebruikte methode door mensen om zichzelf mentaal goed/beter te laten voelen. In verbinding staan met de natuur is plezierig en werkt erg ontspannend. Daarnaast  zijn eetbare wilde planten supergezond, het zijn ‘superfoods’ uit…

De kracht van water

Water trekt ons aan. Logisch, het is ons levenselixer. De bron van alle leven. Water zorgt voor groei en verbinding. Water lijkt door zijn vloeibaarheid wellicht slap, maar weet je wel dat het een heel krachtige boodschapper is?

Wat weet jij van water?

Het drinkwater voor Zuidelijk en Oostelijk Flevoland komt uit Zuidelijk Flevoland en de oostrand van Oostelijk Flevoland. Maar wist jij dat het drinkwater in de Noordoostpolder wordt geïmporteerd uit Overijssel? Het is heel vanzelfsprekend dat water gewoon bij ons uit…

Wat jouw lijf je vertelt

Voor ieder individu werken processen anders, maar dit is een mooie benadering om contact te maken met je lijf en te toetsen hoe dit bij jou zit; lichamelijk ongemak en hun mogelijke emotionele betekenis.

Gevonomie

‘Er is genoeg voor iedereen. Het zou alleen iets beter verdeeld kunnen worden.’ Leonie (32 jaar) zegt het heel beslist en met een glimlach. ‘Waarom lach je hierbij en waarom ben je bijvoorbeeld niet boos om deze verdeling?’ ‘Vanuit boosheid…

EHBO met homeopathie

Wie kent het niet… een vinger tussen de deur, ontstoken wondjes, enkelbanden verrekt, lelijke snee in je vinger, rode of verbrande huid door de hitte of zon, op je stuitje vallen, vervelende loopneus, verkouden, insectenbeten… en nog veel meer kleine…

Wandelen in verwondering

Leerzame column van Hans Moolenburgh, voormalig natuurgeneeskundig arts. De natuur was voor Hans Moolenburgh sr. (1925-2018) een bron van inspiratie, wijsheid en verwondering.

Ikigai

Weet jij wat jij leuk vindt? Weet jij waar je goed in bent? Sluiten deze twee dingen aan bij waar de wereld behoefte aan heeft? Als je daar dan ook nog je centen mee verdient, dan gefeliciteerd, jij hebt je…