Regionale economie

Regionale economie

Een economie die welzijn centraal gaat stellen, in plaats van welvaart, zal alles ten goede veranderen. De huidige vorm van economie leidt al lang niet meer tot vooruitgang. Sterker nog, het is een bedreiging geworden.

Gezond economisch welbevinden kan mede bereikt worden door het stimuleren van consumptie ‘dichtbij’. Door zoveel mogelijk lokaal te kopen en expertise in je regio te zoeken, zal de sociale samenhang blijven groeien en bloeien.


Welvaart versus Welzijn

Er is iets eigenaardigs aan de hand met het meten van welvaart. Berichten in de media die beschrijven over hoe het gaat met onze welvaart, doen dat in dezelfde termen als waarmee we de economische groei (Bruto Binnenlands Product) meten, namelijk financiële termen. Alsof welvaart gelijk staat aan ‘hoeveel geld verdienen de inwoners gemiddeld’. En hoe verhoudt zich dat tot de banen die niet vallen onder de deelname aan de financiële economie; vrijwilligerswerk, huidhouden en mantelzorg?

Je hebt dus ook welvaart in ruime zin; welzijn genoemd. Je kan namelijk wel een land hebben met een kleine groep vermogende inwoners die het gemiddelde van het BBP omhoog halen, maar is dat nu echt hoe we de welvaart meten?

Gaan we voor geld als doel? Of gaan we voor geld als middel. Moeten we de wens naar economische groei herdefiniëren? Herverdelen van welvaart zodat ieder gezin de huur kan betalen, schoolspullen kan kopen en plannen kan maken voor de toekomst. Wat is de gewenste groei?
Een artikel dat meer informatie geeft over Welzijnseconomie en waarom er verandering nodig is lees je hier: ‘Pionieren met een nieuw economiesysteem’.

Gevonomie

De Gevonomie grijpt terug naar natuurlijke principes, waarbij overvloed en welvaart een gevolg zijn van gezamenlijke verantwoordelijkheid en vertrouwen. Binnen de natuur is ieder onderdeel even belangrijk, geen enkel deel is superieur aan het andere. Atomen vormen moleculen, moleculen vormen cellen, cellen vormen organen, organen vormen lichamen. Het is één krachtig geheel dat bestaat bij de gratie van wederzijdse afhankelijkheid.

Het wordt tijd dat het huidige egoïsme, de tekorten en angsten worden vervangen door overvloed, vertrouwen en samen delen. Tijd voor een werkelijk nieuwe samenleving. Een die losstaat van macht en geld. Een samenleving waarin iedereen wordt bijgestaan met raad, daad, diensten, goederen en spullen. Waarbij niemand ooit honger hoeft te lijden, geen dak boven zijn/ haar hoofd heeft en niemand ooit alleen hoeft te zijn.

Gevonomie

Ervaringen van een reeds draaiende gevonomie-groep. Tip om als vriendengroep of buurtgroep ook een eigen gevonomie op te zetten.

Podium lokale ondernemer

Lokale ondernemers gunnen we een podium. Deze ondernemers maken de Noordoostpolder mede tot wat het is.

Het steunen van lokale ondernemers is belangrijk. Door zoveel mogelijk lokaal te kopen en expertise in je regio te zoeken, zal de sociale samenhang blijven groeien en bloeien. De meerwaarde die zit in de ruimte voor persoonlijke aandacht is zo waardevol. Het is toch top als je kan overleggen over bijvoorbeeld het aanleggen van je tuin, het zoeken naar een uniek cadeau of een gezellig avondje uit.

Uit je Regio

Ontdek de lekkerste producten gemaakt in de Noordoostpolder en Urk. De ondernemers hebben veel kennis van hun producten en kunnen je daardoor goed adviseren of eventuele vragen beantwoorden. Het geld dat we in onze eigen handelaars investeren, blijft – als ook de handelaars dat waar mogelijk ook weer doen – grotendeels in onze regio circuleren. Hiermee steunen we de regionale economie.