Het verschil tussen vulling en voeding

Als we het dieet van onze prehistorische voorouders vergelijken met dat van wat de gemiddelde mens in de Westerse samenleving eet, kunnen we concluderen dat daar enorm grote verschillen in zitten. De voeding van onze voorouders bestond uit groenten, fruit, noten, zaden, vlees en vis. Dit ‘oervoer’ was rijk aan eiwitten en vezels en bevatten amper koolhydraten. Het voedsel was puur, onbewerkt en erg voedzaam.

Niet vullen, maar voeden. Wat wordt daar nou precies mee bedoeld?  

Het voedsel van onze prehistorische voorouders moest allemaal zelf verzameld worden. Er waren nog geen supermarkten, slagers en bakkers in die tijd. Onze voorouders bewogen dagelijks dan ook veel meer dan de huidige mens: ze zochten naar bessen in het bos, gingen op jacht voor een stuk vlees of groeven naar knolgroenten in de grond. Ze moesten letterlijk werken voor hun eten.

Tegenwoordig vinden we op elke hoek van de straat wel een supermarkt, waar voor het grootste deel producten liggen die uit een fabriek komen. Onze voeding is meer bewerkt dan ooit te voren, bevat minder voedingsstoffen door uitputting van de bodem en bevat vaak een krachtige combinatie van koolhydraten (zoals geraffineerde granen en/of suiker) en vet. Daarentegen bevat het te weinig vezels, vitaminen en mineralen.

Bewerkte voedingsmiddelen

Je zult niet veel voorbeelden van deze onweerstaanbare combinatie in de natuur vinden. Rijst bevat bijvoorbeeld veel koolhydraten maar weinig vet, terwijl noten veel vet bevatten maar weinig koolhydraten. Bedrijven in bewerkte voedingsmiddelen kunnen ingrediënten mengen en smaken chemisch overdrijven om smaaksensaties te creëren die zo aantrekkelijk zijn dat je steeds meer wilt.

Daarnaast bewegen we steeds minder, waardoor er niet gecompenseerd wordt voor die extra calorieën. Het gevolg? Veel mensen hebben overgewicht en krijgen last van chronische welvaartsziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Het lichaam voeden met brand-, bescherm- en bouwstoffen

Heb je weleens nagedacht over het woord ‘voeding’? Het woord zegt het eigenlijk al. Voeden is: ‘het lichaam voorzien van alle stoffen die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren.’ Zoals een auto op benzine rijdt, een stoomtrein op kolen, zo functioneren wij op voeding. We voeden het lichaam met brand-, bescherm- en bouwstoffen.

Brandstoffen zijn nodig zodat wij energie hebben om te kunnen bewegen, ademen en nadenken. Koolhydraten en vetten zorgen voor die energie. Beschermstoffen zoals vitaminen en mineralen houden je lichaam gezond. Ze onderhouden het immuunsysteem dat bacteriën en virussen uit je lichaam weert. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor ons lichaam, die nodig zijn om nieuwe cellen aan te maken. Zo kun je herstellen na ziekte of een wond. Wist je dat je elke 23 dagen een nieuwe huid hebt? Huidcellen worden gemaakt door bouwstoffen die jouw lichaam uit voeding haalt.

Het verschil tussen voeden en vullen is floreren of gewoonweg bestaan

Maar wat gebeurt er nu als we te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen? Of teveel ongezonde voeding? We vullen het lichaam te vaak met ‘leeg’ eten (zonder voedingsstoffen). We zijn vergeten waar eten voor bedoeld is: voeden.

Als je te weinig voedingsstoffen eet, werkt het net zo simpel als benzine in een diesel auto: dan rijd je de motor kapot. Gefabriceerd eten, alles wat in pakjes en zakjes komt, is eten waar nog maar weinig voedingsstoffen in zitten. En ja, dan gaat het lichaam protesteren! We krijgen allerlei klachten, zoals darmklachten, maagpijn, vermoeidheid, broze nagels, haaruitval of huidproblemen. Zo zijn puistjes, huiduitslag of eczeem vaak een reactie op wat je (verkeerd) eet.

Je bent dus letterlijk wat je eet.

Het is dus belangrijk dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt, of je nou wilt afvallen of aankomen. Bij een tekort functioneert het lichaam niet optimaal. Dit kan ervoor zorgen dat jouw resultaat niet behaald wordt, wat de kans op terugval in het oude patroon vergroot.

Oké, maar hoe maak ik dan aanpassingen om mij beter voeden?

Neem een kijk in je eigen keuken. Staan er veel voorgekookte maaltijden, potjes en pakjes en maak je weinig vers? De eerste stap is om deze te vervangen door verse producten. Weet je niet zo goed wat je moet halen? Wij zijn fan van Boerderijwinkels in de Noordoostpolder.

Bron: Sophie Schreuder van Ongekend Gezond