Digitale infrastructuur

Digitale infrastructuur

Onze samenleving was gebaseerd op industriële productie als primaire bron van economische waarde-creatie, maar inmiddels leven we in een maatschappij waar digitale technologiebedrijven de grootste economische waarde creëren. Daarbij komt dat Big Tech bedrijven inmiddels over landgrenzen heen gaan.

De innovaties van de afgelopen eeuw hebben ons veel gebracht. Productie, transport, communicatienetwerken, software, hardware: de moderne gemakken die we hiermee mogelijk maken kunnen we niet meer uit ons leven wegdenken. Maar betekent groei nu het samensmelten van mens, machine en internet?


Wat is digitale infrastructuur

Digitale infrastructuur is de verzamelterm voor alle fysieke infrastructuur en dienstverleners die gezamenlijk digitale diensten en bedrijvigheid mogelijk maken.

Fysieke netwerken van koper, coax en glasvezel, zeekabels, datacenters en internet exchanges, hosting- en cloud service providers en telecomnetwerken zorgen er in een complex samenspel voor dat het internet functioneert.

Voor de overheid, het bedrijfsleven en de non-profit sector is de digitale infrastructuur inmiddels onmisbaar voor de bedrijfsvoering. Consumenten kunnen online winkelen, op social media of streaming video’s bekijken op hun laptop, tablet of smartphone, ongeacht waar zij zijn.

De digitale infrastructuur is grotendeels aan het oog onttrokken. Het internet en digitale diensten ‘werken gewoon’, als water uit de kraan. Deze infographic van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) biedt een overzicht van de achterkant van de digitale economie.

Bron: DINL


Van industrieel naar digitaal tijdperk

De toekomst voorspellen kan hij niet, maar prof. dr. Bob de Wit houdt zich wel dagelijks bezig met het begrijpen van de toekomst. Hij verdeelt zijn tijd over de wetenschap, hij werkt op Nyenrode en hij heeft een strategie adviesbureau. Zijn verwachting is dat we naar een andere maatschappijvorm gaan. Hij legt uit waarom hij dat denkt en wat voor gevolgen dat heeft voor de gezondheidszorg.

Bob de Wit

Prof. dr. Bob de Wit, hoogleraar Strategic Leadership aan Nyenrode Business Universiteit

De digitale leefwereld heeft voor- en nadelen

Digitalisering kent twee kanten van de medaille: de kansen én de risico’s. Dit artikel staat stil bij de mogelijke bedreigingen.

Webinar Bigtech-vrij

‘Keuze vrij bij mij’ biedt producten, diensten, waaronder het webinar ‘Bigtech-vrij voor beginners’ en informatie aan voor mensen die staan voor keuzevrijheid en bouwen aan een mensgerichte samenleving.