Zelfoogst in Nagele


Ga het land op, oogst je eigen eten en ervaar (samen met je kinderen) waar het eten uit de supermarkt vandaan komt.  Boerderij aan de Dijk, een biologisch akkerbouw bedrijf aan de Ketelmeerweg 3 in Nagele gunt je deze waardevolle bewustwording. Doel van de boerderij  is om op een duurzame manier voedsel te produceren en daarnaast projecten te organiseren die bijdragen aan de samenleving.

Boerderij aan de Dijk te Nagele

Boerderij aan de Dijk is het toegankelijke bedrijf van de familie Vlaming waar je kan leren en zien waar je eten vandaan komt. Dit doen zij door middel van rondleidingen, vrijwilligersplekken, educatielessen en andere evenementen waaronder het wandelpad ‘Sluitgad-pad’. Dit is een wandelroute van 4,5 kilometer vanaf Schokkerhaven. Tijdens het wandelen kan je luisteren naar een audio-tour over de omgeving en Boerderij aan de Dijk.

‘We zetten graag onze boerderij in als middel om mensen iets te leren over voedsel, natuur, duurzaamheid of zichzelf.’

Bij Boerderij aan de Dijk kan je groentes inkopen voor betaalbare en eerlijke prijzen. Daarnaast levert de Boerderij haar producten zo direct mogelijk aan (boerderij)winkels, CSA Tuinderijen, bewonersgroepen en restaurants.

Zelfoogst dagen in de Noordoostpolder

Uniek voor Boerderij aan de Dijk en de Noordoostpolder is de formule om als particulier zelf groentes te mogen oogsten op een boerderij. Annemiek Vlaming vertelt hoe dit plan is ontstaan.

‘Vorig jaar ging de spinazie teelt op de boerderij niet goed. Door een combinatie van hitte en droogte gingen de planten in de stress en maakten ze bloemen i.p.v. grote bladeren. We konden hierdoor de spinazie niet machinaal oogsten dus nodigden iedereen uit om met de hand te komen oogsten. Op onze oproep kwamen heel veel mensen af.
We hadden een heerlijke vrijdagavond waarop iedereen met kratten, tassen en zelfs wasmanden vol spinazie naar huis ging. En deze leuke vrijdagavond, die smaakte naar meer. Daarom organiseren we vanaf dit jaar in het seizoen elke twee weken zelfoogst-vrijdagavonden!’

Data van zelfoogst dagen

Vrijdag 21 juni, 5 juli, 19 juli, 2 augustus en 16 augustus van 16:00 tot 20:00 uur is iedereen van harte welkom om eigen groentes te oogsten. Hoe werkt het?

  • Je neemt zelf een tas, emmer of krat mee.
  • Je parkeert je auto of fiets op het erf (Ketelmeerweg 3, 8308 RA Nagele) en loopt naar de marktkraam.
  • Hier wordt uitgelegd hoe het werkt, waarna je naar het land kan lopen om verschillende gewassen te oogsten.

Let op: het spinazieveld ligt ongeveer 500 meter lopen vanaf het erf. Heb je alles geoogst wat je wilde oogsten? Dan loop je terug naar de marktkraam en reken je hier de groentes af, dit kan contant en met pin. De prijzen: spinazie per 500 gram 1 euro en een krop sla 1,50 euro.

Wist je dat je verse spinazie een paar dagen in de koelkast kunt bewaren of het na 2 minuten blancheren een jaar goed blijft in de vriezer? De volgende edities zijn er verschillende gewassen te oogsten zoals aardappels, rode bieten, wortels, uien, knolselderij, prei en venkel.

‘Tot ziens op een van de zelf oogstdagen! En wie neem je mee om samen te oogsten?’