Eetbare wilde planten uit de natuur!

Contact maken met de natuur wordt genoemd als meest gebruikte methode door mensen om zichzelf mentaal goed/beter te laten voelen. In verbinding staan met de natuur is plezierig en werkt erg ontspannend. Daarnaast  zijn eetbare wilde planten supergezond, het zijn ‘superfoods’ uit de eigen lokale omgeving. 

Wildplukken vormt een gezonde toevoeging op je voeding

Door eetbare wilde planten te leren herkennen en te gebruiken kun je zowel je mentale als je lichamelijke gezondheid verbeteren. En daarbij zul je zien dat je ook op de lange termijn een betere band opbouwt met moeder aarde. Iets waar je de rest van je leven plezier van kunt hebben. Kortom het is een ideale manier om je leven leuker en gezonder te maken! Lekker de natuur in om eetbare wilde planten te zoeken is zowel interessant om in je eentje te doen als met vrienden en/of het hele gezin. Het is daarbij een goed excuus om je kinderen een tijdje achter de computer weg te krijgen. Je leert hen zo ook hoe ze op een positieve en constructieve manier contact kunnen maken met de natuur.

De bloesem van de vlierbes is te gebruiken om een lekkere limonade van te maken! Vlierbessen worden al eeuwenlang uitwendig gebruikt om wonden mee te behandelen. Zowel de bloemetjes als de vruchtjes helpen mee om keelontstekingen en griep te genezen.

Welke wilde planten zijn eetbaar

Voor de mensen die willen leren welke wilde planten er allemaal eetbaar zijn in hun eigen omgeving en hoe ze die vervolgens kunnen gebruiken zijn er verschillende goede bronnen van informatie beschikbaar. Hier een beknopt overzicht:

  • Er is onder meer een grote facebookgroep specifiek over dit onderwerp met meer dan 87.000 leden. Deze facebookgroep is te vinden op: facebook.com/groups/eetbare.wilde.planten. Meelezen met de groep doet je plantenkennis enorm toenemen en daarnaast kun je er ook al je eigen vragen over eetbare wilde planten kwijt. Interessant, leerzaam en praktisch! 
  • Daarnaast is in 2014 het best beoordeelde wildpluk boek uit Duitsland naar het Nederlands vertaald en ook hier zijn mensen er zeer enthousiast over. In het boek kunnen mensen 200 van de meest voorkomende eetbare wilde planten die in onze eigen omgeving groeien leren herkennen en gebruiken. Hier een paar recensies:

    Ik gebruik de originele Duitse versie alweer enige tijd. Ik heb nu ook deze Nederlandse en hij is super. Wilde planten zijn makkelijk op te zoeken: via de index of via bladvorm. Per plant is een redelijk uitgebreide beschrijving, soms met tekeningen en schetsen. Vindplaats, wat er eetbaar is (bloem, wortel, blad) hoe het kan worden gebruikt en de voedingswaarde.

    Het best gewaardeerde wildpluk boek in Duitsland en Nederland! In dit boek staan 200 eetbare wilde planten die talrijk aanwezig zijn in de eigen omgeving. Het boek legt helder uit hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze kunt gebruiken.De auteurs (en de bewerkers voor het Nederlandstalige gebied) weten waar ze het over hebben. Er wordt duidelijk gewaarschuwd voor verwarring, de giftige planten hebben een aparte sectie – opdat we die ook herkennen. De rode lijst met zeldzame planten wordt gerespecteerd. Kortom: een uitstekend boek om op zak mee te nemen of in je eigen tuin de “onkruiden” anders te leren waarderen.
Het boek Eetbare wilde planten legt helder uit hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze kunt gebruiken.

Wildplukken in de Noordoostpolder

In de Noordoostpolder trekken ook groepjes wildplukkers actief de natuur in en worden diverse locaties bezocht. Zij willen kennis met elkaar delen over wilde planten en hun geneeskrachtige werking. Alle producten welke in overvloed aanwezig zijn willen zij waar mogelijk oogsten, invriezen, inmaken of verwerken tot een geneesmiddel.

Deze projecten worden gedragen door enthousiaste mensen, tuinliefhebbers met liefde en verwondering voor de natuur. Zij zijn zich bewust van de uitwerking van de natuur op de mens en nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid.
De missie is om samen te werken met de natuur, het fysieke en energetische systeem van de mens. Met inzet en bevlogenheid oude kennis weer toegankelijk maken. Iedereen draagt naar vermogen bij aan al het goede en verrassende wat de natuur ons te bieden heeft.

De benodigde informatie om een succesvolle wildplukker te worden, zelfs als je op dit moment (nog) een grote leek bent op dit gebied, is volop aanwezig. Trek de stoute wandelschoenen aan en maak diepgaander kennis met de natuur door je te verdiepen in hoe je eetbare wilde planten kunt leren herkennen en gebruiken!
Wil je dat graag samen doen met andere Wildplukkers in de Noordoostpolder, stuur een bericht.

Bron: permacultuurnederland